Szájsebészet

Rendelőnkben lehetőséget biztosítunk számos szájsebészeti beavatkozás igénybevételére, mindezt a legújabb, legkifinomultabb technikák alkalmazásával, teljes fájdalommentesség mellett.

Az alábbi beavatkozások érhetőek el nálunk:

Egyszerű foghúzás: Az olyan panaszt okozó fogak, melyek vizsgálata után egyértelműen megállapítható, hogy menthetetlenek, a foghúzás jelenti a megoldást. Egyszerű fogeltávolításról beszélünk, ha a fog tartószerkezete jelentősen meglazult, illetve a fog koronai (szájüregi) része megtartott és fogó segítségével történik az eltávolítás.

Foghúzás műtéti feltárásban: Gyakorta előfordul, hogy az eltávolítandó fog oly mértékben destruált, hogy fogóval már nem lehet hozzáférni, ezért az ínyen metszést ejtve fel kell tárnunk a területet a jobb hozzáférés érdekében. Ilyenkor valószínűsíthetően a fogat tartó csontból is szükséges minimális mennyiséget eltávolítani, ezért minimális duzzanattal kell számolni a műtétet követően. A sebszéleket varratokkal egyesítjük.

Gyökerek eltávolítása: A panaszt nem okozó gyökérdarabok eltávolítása igen fontos feladat, ugyanis ezek a fogmaradványok gócként szolgálnak az emberi szervezetben. Számos gócbetegség okozói lehetnek, eltávolításuk kötelező fogpótlás készítése előtt.

Speciális fogászati műtétek: Különleges szituációkra is felkészültek vagyunk, például elő nem tört, szájpadlásban maradt szemfogak feltárását is végezzük. Fogszabályozó orvosunkkal együttműködve, ezekre a fogakra is helyezhető fogszabályozó bracket, és behúzhatóak a fogívbe.

Bölcsességfogak műtéti eltávolítása: Nem vagy csak félig előtört bölcsességfogak eltávolítását is végezzük. Ezeknél a fogaknál sok tényező nehezítheti a műtétet, mint például a környező szájüregi képletek, különlegesen görbült gyökerek, vagy a beékelődött koronai rész. Hogy legfelkészültebben kezdhessünk neki az ilyen beavatkozásoknak, rendelőnkben 3D-s CT felvételt is készítünk az adott területről.

Gyökércsúcs rezekció (cisztektómia): A fogak gyökerén képződött gyulladás, ciszta eltávolítására lehetőség van a gyökércsúcs rezekció keretében. A fogat gyökérkezeljük, gyökértömjük, majd ezt követően sebészileg feltárjuk a gyulladás területét, és eltávolítjuk a gyulladt szöveteket, cisztát. Már korábban gyökértömött fogban a gyökértömést kicseréljük, mivel valószínűsíthetően annak elégtelensége miatt alakult ki a probléma.

Preprotetikai műtétek: Kivehető fogpótlások rögzülését nehezítheti az íny alatt húzódó csontgerinc szabálytalan lefutása, ezeknek a korrekcióját is feltárásban végezzük. A kiemelkedő csontrészeket fúró segítségével elsimítjuk, így a gyógyulást követően elkészíthető a korrekt módon a nyálkahártyára felfekvő pótlás.

Implantáció: Más néven fogbeültetés, melynek során egy titán csavar rögzül az állcsontban, mely 3-4 hónapos gyógyulást követően alkalmas lesz koronai felépítmény (akár korona vagy híd) rögzítésére. Rendelőnkben folyó implantációról bővebben itt olvashatnak. (mivel gondolom az implantáció egy külön fülön lesz)

Csontpótlás: Fogeltávolítást követően a fogat övező csontállomány pusztulásnak indul. Ennek mértéke kezdetben alig észrevehető, de az évek alatt egyéntől függő mértékben, de jelenős csontveszteség jöhet létre. Minél több idő telik el a fogak eltávolítását követően, a csont annál jobban elvékonyodik. Amikor ez a csonthiány kialakult, már olyan kevés a csont mennyisége és vastagsága, hogy nincs lehetőség implantátum beültetésére. Ilyenkor van lehetőség az elvesztett csontmennyiség pótlására különböző csontpótló anyagok alkalmazásával. Gyógyulást követően ellenőrizzük a keletkezett csontmennyiséget, és minőségét, és döntünk a megfelelő implantátum méret mellett.

Arcüreg emelés: A csontpótlás egyik módozata a felső rágófogak implantátummal való pótlásakor az arcüreg emelés. Ilyenkor a kihúzott nagyörlő helyén pár milliméter csontmennyiség marad csak az arcüreg alapjához képest. Ez esetben az arcüreg nyálkahártyáját megemeljük, és a keletkezett résbe csontpótló anyagot juttatunk, ezt követően pedig behelyezzük az implantátumcsavart.

A felsorolt beavatkozások elvégzését segíti a rendelőnkben megtalálható 3D-s CT felvételt és panoráma röntgenfelvételt készítő berendezésünk. Ennek segítségével a lehető legjobb minőségben készíthetünk felvételt a kérdéses területekről, akár azonnal.