Fogszabályozás

Mindenki szeretne szép, szabályosan álló fogakat, mely önbizalmat, magabiztosságot ad. A szabályos fogazat azonban nem csupán esztétikai szempontból fontos. Az alsó és felső fogsor szabályos érintkezése nélkülözhetetlen a tökéletes rágáshoz. A fogazati rendellenességek káros következményekkel járnak, melyek egy része idővel visszafordíthatatlanná válik.

Atorlódott fogakat nehéz, sokszor lehetetlen tisztítani, így könnyen elromlanak, könnyebben képződik rajtuk fogkő, ami a fogágyra van káros hatással.

A harapási rendellenességek esetén (nyitott harapás, mélyharapás, keresztharapás) az alsó és a felső fogsor fogai szabálytalanul érintkeznek egymással, egyes fogak, fogcsoportok kóros erőket közvetítenek az őket tartó csontra, ami ennek következtében károsodhat.

A fogazati rendellenességek egy része öröklött, de nagyon sok gyermeknek vannak rossz szokásai (cumizás, ujjszopás, ajakrágcsálás, stb.), melyekkel mesterségesen alakít ki szabálytalanul álló fogakat.

A fogszabályozás célja nem csupán a ‘fogegyenesítés’, hanem az alsó és felső fogsor szabályos érintkezésének biztosítása, vagyis a rágás lehetővé tétele. Ezért nagyon fontos a korai felismerés, ugyanis kisgyermekkorban az úgynevezett vegyes fogazati időszakban még az állcsontok, állcsont ízületek fejlődése és növekedésének iránya is befoláysolható megfelelő kivehető készülékekkel. Ezek a készülékek segítenek a rossz szokásokról leszokni, tágítják a fogívet, az állcsontokat beállítják a helyes pozícióba.

Sok esetben egy idejében adott kivehető készülékkel meg lehet előzni egy későbbi rögzített készülékes kezelést vagy annak idejét le lehet rövidíteni. Ezekhez a kezelésekhez a legideálisabb a 6-10 éves kor. Amikor a gyermek leváltotta az összes tejfogát maradóra, a rögzített fogszabályzók kerülnek előtérbe.

Azonban a felnőtteknek sem kell elkeseredni, mert a mai tudásunkkal és eszköztárunkkal nincs a fogszabályozásnak felső korhatára, így arra biztatok mindenkit, aki szeretne harmonikus mosolyt, hogy bátran keressen fel egy fogszabályzó szakorvost. Természetesen itt már csak a rögzített készülékes kezelés jöhet szóba, de vannak nagyon szép esztétikus készülékek (porcelán, zafír), és mivel a kezelés mindössze néhány évig tart, így utána életük végéig magabiztosan mosolyoghatnak.