Gyermekfogászat

Nem csak felnőtt pácienseinknek javallott a folyamatos fogorvosi kontrollokra járni, ugyanez igaz apróbb betegeinkre is. A gyermekek szájhigiéniája már a tejfogak kibújása előtt is fontos, ugyanis nem mindegy milyen környezetbe törnek elő fogak.

Atejfogak megjelenése 6 hónapos kortól egészen 2 éves korig történik, ez idő alatt is célszerű fogorvoshoz eljönni, aki játékos módon, a gyermekek számára is élvezetesen, feszültségmentesen átvizsgálja a szájüreget.

Fontos, hogy az első látogatás pozitív élménnyel záruljon, hogy a későbbiekben se okozzon problémát, ha esetleg fogtömés, vagy más problémák kezelése miatt kell a rendelőbe látogatni.

Ebben az időszakban gyakori az elülső területen lévő frontfogak elszuvasodása, ha a gyermekek elalváshoz cukros kakaót vagy teát fogyasztanak. Ilyenkor a szülők azt veszik észre, hogy barnásan színeződnek el a kisgyermek fogai, majd fokozatosan letöredeznek, és kis csonkokká válnak.

Mindez megelőzhető ha a gyermekek elalvás előtt vizet vagy tejet isznak, illetve ha a cumisüveg nem marad éjszakára a gyermek szájában.

Rendelőnkben lehetőség van tejfogak tömésére, melynek menete hasonlít a maradandó fogak töméséhez. Tévhit, hogy a tejfogakat nem kell betömni. A maradandó fogakhoz hasonlóan a tejfogak ellátása is nagyon fontos.

Tejfogak esetében különösen ajánlott az első elváltozások megjelenésél lépni, mivel a tejfogak felépítését illetőleg a fogbélkamra sokkal nagyobb, mint a maradandó fogakban, ezért egy apró szuvasodás sokkal hamarabb vezethet fogbélgyulladáshoz tejfogak esetében.

A gyermekfogászat fő célja mindenképpen a megelőzés, a prevenció kialakítása minél kisebb kortól, hogy a gyermekek számára mindennapi rutin részévé váljon a fogápolás, illetve természetesnek vegyék a fogorvoshoz járás fogalmát.

A fogmosás műveletének megtanítása, illetve a gyermekek ellenőrzése elsősorban a szülők feladata.

A fogorvos szerepe ebben az esetben, a gyermekek fogazatának átvizsgálása, az esetlegesen rosszul tisztított területekre való figyelmeztetés, és természetesen a tanácsadás. Féléves kontrollok segítségével nyomon követhető a szájhigiénia pozitív vagy negatív irányba történő változása.

Mikor a gyermekek számára természetessé válik a fogorvosi vizsgálat, különböző prevenciós kezelésekre van lehetőség.

A fluoridálás során a fogak felszínén egy védő burkot képzünk, melynek célja, hogy erősítse a fogzománcot, illetve az induló fogszuvasodásokat még korai állapotban megállítsa. Ezt egy magas fluorid tartalmú gél fogfelszínre történő felvitelével hajtjuk végre. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, és a fluorid tartalom sem káros a gyermekek szervezetére. Különböző ízű gélek közül van lehetőség választani, hogy még kellemesebbé tegyük az eljárást. A művelet maga 2-3 percet vesz igénybe, függően a kis páciensek kooperációjától, majd 1-2 napig tart amíg ez az átlátszó gél eltűnik a fogak felszínéről. Ez a hosszított hatástartam lehetővé teszi, hogy minél több fluorid épüljön be a fogak szerkezetébe, ezzel védve a szuvasodások kialakulásától.

Nem csak fiatal pácienseink választhatják a fluoridálást, mindez hatékony a fogszabályozót viselők körében is, ugyanis a rögzített készülékek hordása megnehezíti a fogak tisztítását, ezáltal kedvezve a lyukas fogak kialakulásának.

Másik prevenciós beavatkozás, mint a gyermekfogászat egyik fontos eszköze a barázdazárás. Ennek során a maradandó örlőfogak felszínén lévő mély barázdákat feltöltjük egy speciális tömőanyaggal.

Ezek a barázdák a frissen előtört fogaknál mélyek, nagyon könnyen beléjük ragad az étel, és nehezen tisztulnak. Ennek elkerülése érdekében, frissen az előtörést követően (kb. fél évig van erre lehetőség) kerülnek ezek a fogak ellátásra.

Az első nagyörlők 5-7 éves korban, míg a második nagyörlők 11-13 éves korban várhatók, így ilyenkor fokozott figyelemre van szükség. A beavatkozás fájdalommentes, a fogak felszínét megtisztítjuk, a barázdának a felszínét kicsit megérdesítjük egy sav alkalmazásával, ezt lemossuk, majd a folyékony tömőanyagot bejutattjuk a kívánt részre.

A fényre kötő tömőanyag szétterül, és a legkisebb barázdákat, egyenetlenségeket is feltölti. Ezután lámpával megvilágitjuk, hasonló módon, mint az esztétikus fogtöméseknél. Az így kapott sekélyebb barázdákba kevesbé ragad bele az étel, könnyebben tisztíthatóak ezek a fogak, tehát csökken a fogszuvasodás kialakulásának esélye.