Fogpótlások

A fogpótlásoknak két nagy csoportját különböztetjük meg, léteznek fix és kivehető pótlások. Ezeket különböző esetekben van indikációjuk, a fogpótlások változatosságának köszönhetően, egy adott helyzetre akár több megoldási lehetőséget is tudunk kínálni.

Rögzített fogpótlások nevében is benne van, hogy folyamatosan rögzülnek a szájban, ezért eltávolításuk nem lehetséges végleges ragasztást követően.
Koronáról beszélünk, ha egy fog olyan mértékben destruált, hogy nem lehetséges a helyreállítása tömés segítségével. Anyagát tekintve léteznek fémkerámia- illetve cirkon koronák. Fémkerámia koronák esetén a koronák váza fém alapú, míg a cirkon koronák esetében egy fehér színű nagyon erős számítógép segítségével cirkonium-oxidból készülő vázra viszi fel a technikus a kerámia leplezést. Fémkerámia koronákat hátsó régiókba szoktuk ajánlani, míg a cirkon koronák a front részeken előnyösek. Azonban a döntést mindig a fogorvossal közösen az egyéni szituációt figyelembe véve érdemes meghozni.

Hídpótlás során már nem csak nagymértékben károsodott, hanem hiányzó fogat is pótlunk. Ilyenkor a hiányt övező két fogat lecsiszoljuk, és ezeken elhorgonyozva a hiányzó fog helyére is egy korona kerül.

Ideiglenes korona vagy híd használata akkor indokolt, ha hosszabb gyógyulási időre számítunk, és addig is a páciens szeretné, hogy a csonkok megléte, illetve foghiány ne legyen feltűnő. Az ideiglenes koronát fogtechnikus készíti, az anyaga akrilát, színben pedig harmonizál a meglévő fogakkal.

Körhídról beszélünk, ha a meglévő foghiány több fogat érint egy állcsonton belül, és híddal való pótlásuk nem lehetséges, mégis a páciens rögzített megoldást szeretne. Ez esetben az adott állcsont összes fogát lecsiszoljuk, mivel mindegyikre szükség van a teherbírás viselésére. Körhíd alkalmazása előtt körültekintően átvizsgáljuk a meglévő fogak destruáltságát, tartószerkezetük, a fogágy állapotát. Vannak olyan esetek, mikor az enyhén mobilis fogak sínezésére is ezt ajánljuk.

Kivehető fogpótlásoknak is két csoportját különítjük el, léteznek részleges, illetve teljes kivehető fogpótlások.

Részleges kivehető pótlás esetén a foghiány olyan kiterjedt, hogy rögzített megoldás nem lehetséges a meglévő fogak figyelembevételével. Ilyenkor egy fém alaplemezen rögzülnek a műanyag fogak, ami a szájüregben található fogakon kapcsos illetve rejtett módon rögzülhet. Előbbi alkalmazásánál, kis fém színű kapcsok láthatók az eredeti fogak nyakánál. Ez a kevésbé esztétikus megoldás. Esztétikailag kedvezőbb a rejtett elhorgonyzás, aminek segítségével biztosabb is a rögzülése a pótlásnak. Ilyenkor a hiány melletti fogakra hidat teszünk, amibe egy nagy pontosságú rögzítő elem van belefoglalva.

Teljes kivehető pótlást akkor alkalmazunk, ha már nem található fog akár a alsó vagy a felső fogívben. Ennek anyaga akrilát, amiben rögzülnek a műfogak. Ezen fogsorok megszokása némi időt igényel, nem ritka, hogy egy páciensnek vissza kell térni több alkalommal is protézis korrekcióra. Mivel ezen pótlások teljes mértékben felfekszenek a nyálkahártyára, de nincs fix pont (például egy fog, vagy egy implantátum) ami segítené a rögzülést, a páciens folyamatosan fejlődő izommunkája segíti a pótlás helyben maradását.

A fent említett pótlások kombinálhatóak implantátum alkalmazásával, amiről az Implantáció címszó alatt olvashatnak.